Minimum 10 százalékkal nőhetnek az energiaárak?

On szeptember 22nd, 2010, posted in: Hírek by

A forint gyengülése miatt októbertől a lakossági villany-, gáz- és távhőárak körülbelül 10 százalékos emelését tartanák kívánatosnak a szolgáltatók, amelynek megakadályozásáról már tárgyal a kormány.

Egyelőre nem ismertek konkrétumok a tervezett új tarifarendszerről, azonban – mivel nagyrészt importtermékekről van szó – főleg a világpiaci ár határozza meg a reális hazai költségeket is, melyeket egyértelműen emel a drága dollár – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezető igazgatója, hozzátéve, hogy az árak nagyrészt adottak, azokat a magyar kormány csak a dollár/forint árfolyamot a kívánatosnál magasabban tartó „különféle nyilatkozatokkal” tudná befolyásolni.

A szakértő szerint a költségek fedezésére két lehetőség adott. „Vagy a fogyasztó vagy a költségvetés állja a számlát.” A lap által megkérdezett gáz- és áramszolgáltatók arról számoltak be, hogy folynak az egyeztetések a kormánnyal az energiaárak befagyasztásáról, azonban Hegedűs Miklós szerint hosszú távon nem lehet a cégeket arra kényszeríteni, hogy a piaci ár alatt adják az energiát.

A Népszava hétfői cikkében “a szakma egy részére” hivatkozva azt írta: lassan haladnak a tárgyalások, szinte kizárt, hogy az ígért határidőre megszülessen az egyezség az áram- és a földgázszolgáltató társaságokkal. A megállapodás így várhatóan csak később, az októberi önkormányzati választások után jön majd létre.

Pontosan meg nem nevezett szakmai számításokra hivatkozva a lap azt írta: a földgáz importárának növekedése és a forintjegyzés zuhanása miatt október elejétől a lakossági fogyasztók körében megközelítőleg 12-15 százalékos áremelésre lenne szükség. Az októberi korrekció az érvényben lévő moratórium miatt elmarad. Januárban viszont annál magasabb lesz az áremelés mértéke – tették hozzá.

Forrás: Piac és profit.hu

No Responses to “Minimum 10 százalékkal nőhetnek az energiaárak?”

Leave a Reply