Keddtől drágább lett a villanyáram

On február 5th, 2011, posted in: Hírek by

A lakossági áram ára emelkedik kilowattóránként mintegy két forinttal 2011. február elsején, mert a kedden megjelent miniszteri rendeletben emelkedett a Magyar Villamos Művek (MVM) nagykereskedelmi hatósági ára és kissé változott a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók árrése is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium keddi közleménye szerint ez azt jelenti, hogy átlagosan 4 százalékkal emelkedik a villamos energia végfelhasználói bruttó átlagára.

Egy átlagos fogyasztási hely esetében ez a 2010 második félévi átlagárakhoz viszonyítva 2011-ben éves szinten körülbelül 3720 forint többletköltséget jelent – hangsúlyozza a közlemény.

Az NFM leszögezi: a villamos energia árának emelésére az árszabályozás felülvizsgálatával összhangban, a piaci folyamatok következményeként, a hatályos szabályozásnak megfelelően került sor. Egyben jelzi: a kormány elkötelezett a fogyasztók védelme mellett, ezért csak az indokolt legszükségesebb mértékben emelkednek az áramárak.

A nemzeti fejlesztési miniszter kedden hatályba lépett rendeletében az MVM nagykereskedelmi hatósági árát az eddigi kilowattóránként 15,94 forintról 17,17 forintra emelte. Ez azokra az áramtermékekre vonatkozik, amelyeket a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók vásárolnak meg. Ugyanakkor változott a egyetemes szolgáltatók árrése, azaz az értékesítési és beszerzési ár hatóságilag megengedett különbözete is.

A legkisebb fogyasztói körben, az évi legfeljebb 1.320 kilowattóra áramot felhasználók az EDF Démásznál az eddigi 20,46 forint helyet 21,88 forintot, az Elműnél 21,03 forint helyett 22,24 forint, míg az E.ON-nál 19,84 forint helyett 21,17 forintot fizetnek kilowattóránként az áramért február elsejétől. Ezen felül kell megfizetniük a felhasználónak a rendszerhasználati díjakat, a szénbányászati szerkezetátalakítási program finanszírozására fordított szénfillért, valamint a villamos energia iparág nyugdíjas dolgozóinak kedvezményét, valamint az árrést.

Az eddig egységesen 1,89 forintos kilowattóránkénti árrés az EDF Démásznál 1,79 forintra csökkent, többinél kissé emelkedett: az E.ON Energiaszolgáltatónál 1,99, az Elműnél 1,90, az Émásznál pedig 2,02 forint.

A Magyar Energia Hivatal (MEH) honlapján kedden közzétett tájékoztatás szerint az átlagosnak mondható lakossági fogyasztóknál a teljes végfelhasználói átlagár – beleértve a termék árát, a rendszerhasználati díjat, az áfát és minden egyéb fizetendő tételt – a négy egyetemes szolgáltatónál 3,2 százalék, és 5,5 százalék közötti mértékben, átlagosan 4,05 százalékkal emelkedett február 1-jén, 2010 decemberéhez képest.

Eszerint a teljes ár az Émásznál 5,5 százalékkal, az EDF Démásznál 3,8 százalékkal, az E.ON körzetében 3,7 százalékkal, az Elműnél pedig 3,2 százalékkal lett több.

A hivatal számítása szerint így az átlagos fogyasztó havi többletkiadása az Émásznál 513 forint, az EDF Démásznál 244 forint, az E.ON-nál 232 forint, az Elműnél pedig 365 forint. (A MEH “átlagosnak” veszi az évi legfeljebb 2400 kilowattóra villamos energiát használó, az A1 fogyasztói kategória kedvezményes I. árszabási tömbjébe, illetve nem kedvezményes II. tömbjébe sorolt lakossági fogyasztót.)

A MEH ismerteti: az új árakat elsősorban az egyetemes szolgáltatók által a kötelező átvétel keretében vásárolt villamos energia 2011. évi becsült mennyisége és átlagára, a szolgáltatók által a kötelező átvétel keretén kívül vásárolt villamos energia 2011. évi elismert beszerzési átlagára, valamint a jogszabályban meghatározott (szolgáltatónként eltérő mértékű) árszabályozási árrés realizálásának feltételezése alapján készítette elő.

(mti)

No Responses to “Keddtől drágább lett a villanyáram”

Leave a Reply