Nissan Leaf – Használjuk whisky főzésre

On október 10th, 2011, posted in: Hírek by

A 100%-ban elektromos hajtású Nissan LEAF alkotja a végső összekötő elemet a távoli Hebridák Islay szigetén egy innovatív gondolkodású üzemtulajdonos kísérletében, hogy teljesen függetlenné váljon az energiaellátás területén.

A 130 éves, díjnyertes whisky főzde megkezdte az úttörő Biowayste rendszer alkalmazását, amely lehetővé teszi, hogy a lepárlási folyamat során keletkező hulladék-termékek felhasználásával termelje meg saját magának a szükséges villamos energiát. Az üzem tulajdonosa, Mark Reynier ez év elején kezdte meg a rendszer használatát, amelyben az anaerob lebontás során termelt biogázt használják fel elektromos energia termelésére. Most beszerzett egy Nissan LEAF-et ( az Európa és a Világ Év Autója cím jelenlegi birtokosát), azzal a céllal, hogy autóját a whisky főzde által termelt elektromos árammal hajtva teljesen karbon-mentesen tudja használni. A LEAF ezen kitüntetett szerepének megünneplésére a Nissan és a Bruichladdich közösen piacra dobott egy korlátozott mennyiségben forgalmazott organikus whiskyfajtát, amelynek palackját LEAF-címke díszíti. Mr. Reynier máris rendkívül jó tapasztalatokat szerzett a LEAF-fel: “Fantasztikusan jó vezetni a LEAF-et. Nyomasztó volt, hogy miközben olyan nagy lépéseket tettünk ahhoz, hogy energetikailag függetlenítsük magunkat, az autómban Anglia legdrágább gázolaját használtam, amit a nagy szigetről kellett beszereznem. A LEAF megérkezése tette lehetővé, hogy a lehető legnagyobb mértékben függetleníteni tudjam magam.” A Bruichladdich whisky főzde már régóta számos újítás megvalósítója és forrása. Három vállalkozó szellemű fivér építette 1881-ben, és ennek révén került be az elektromos áram első ízben az 596 km2 területű szigetre. Viktóriánus-stílusú épületének jól kitalált terve megelőzte a korát, a teljes berendezést még ma is használják a whisky-gyártásban.

Ma a lepárló összes melléktermékét visszaáramoltatják az energia-termelésbe és a gyártásba. A seprőt (a feldolgozott árpát) a helyi farmerek marha-takarmányként használják fel, a hígított marhatrágyát pedig kiszórják a földekre, ahol a lepárló számára termesztik az árpát. A lepárlás után visszamaradó, “pot ale”nek nevezett vizes mellékterméket biogázzá alakítják át, amely a lepárlót árammal ellátó generátorok tüzelőanyaga. Az anaerob lebomlás nevet viselő átalakítási folyamat során a külön erre a célra kitenyésztett mikrobák bontják le a mellékterméket, aminek során magas minőségű biogáz termelődik. Mr Reynier így nyilatkozott: „Nem vagyunk öko-harcosok, de meg akartuk nézni, mit tehetünk a magunk részéről. A legtöbb ilyen rendszer kissé bolondosnak, meggondolatlannak tűnik, és nincs kereskedelmi hasznuk, ennek viszont van. Bár maga a technológia már 1860 óta létezik, ilyen kis méretekben csak most vált kifizetődővé az alkalmazása. “Most, hogy a LEAF is bekapcsolódott a folyamatba, örömmel vesszük tudomásul, hogy minden olyat megteszünk, amit tudunk, azt is, hogy itt a szigeten termesztjük az árpát organikus és biodinamikus módszerekkel, hogy környezetvédelmi szempontból úgy a munkánk, mint az otthoni életünk során rokonszenvesek legyünk”. James Douglas, a Nissan értékesítési igazgatója elmondta: “Mr Reynier esete is azt igazolja, hogy a fenntartható autózás nagyon s valós lehetőség. Ő is egyike azoknak az üzletembereknek, akik rájöttek, hogy a Nissan LEAF használata igenis reális pénzügyi előnyökkel jár a cége számára.” A Nisan LEAF-ről és a Bruichladdich-ről készült video megtekintéséhez látogasson el a http://bit.ly/LEAFWhisky weblapra. Bruichladdich az egyedüli organikus whisky-gyártó Islay szigetén, ahol nem kevesebb,mint nyolc, malt-whiskyt előállító főző működik, és nemrég főzték a legelső biodinamikus whiskyt.

Tisztelt cégvezetők!

Kérem gondolják át, hogy mekkora marketing erő lehet a környezettudatosságban!

A fenti vállalkozás nem fizetett azért, hogy az egész világon hirdessék a termékét!

 

Forrás:http://www.autosvilag.com

No Responses to “Nissan Leaf – Használjuk whisky főzésre”

Leave a Reply